Recept 1 + Osnove Montignacove metode

Danes me je ljubica presenetila z odličnim kosilom. No pravzaprav sem ji včeraj dal recept kaj bi jedel:) Ker sva oba sprejela načela Montignacova metode prehranjevanja se zelo trudiva z popestritvijo vsakodnevnih obrokov. Predem pa objavim recept na kratko kako o tem, kako shujšati oziroma vzdrževati zdravo telesno težo brez kakršnega koli stradanja oziroma štetja kalorij. Sledi citat iz spletne strani ki je objavljena spodaj. Če pa želite zvedeti kar največ o tej super metodi pa priporočam nakup knjige Jem torej hujšam avtorja Michela Montignaca. Sam sem jo kupil v Mladinski knjigi v Mariboru. Cena: 24.99€.


Montignacova metoda se vrti okrog uravnavanja ravni inzulina. Inzulin je hormon, ki uravnava raven krvnega sladkorja in skrbi za njegov transport do celic oziroma za pretvorbo sladkorja v trigliceride in shranjevanje le teh v maščobne celice, ko je sladkorja v krvi preveč.


Montignac je v svojo metodo vdelal spoznanje, da lahko tako, da skušamo narediti izločanje inzulina čimbolj enakomerno, nadzorujemo tudi svojo telesno težo. Eden od najbolj učinkovitih načinov nadzora nad inzulinom pa je to, da prenehamo jesti ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom. Odgovor na vprašanje, kateri so taki ogljikovi hidrati, je silno preprost: izdelki iz bele moke, koruze, krompirja, škroba (večina kruhov, večina pripravljenih jedi, slaščice in klasični slani prigrizki, fast food...).


Druga pomembna Montignacova predpostavka pa je kriva, da se njegovo metodo uvršča med t.i. diete, ki kombinirajo živila. Montignac namreč - spet v luči obnašanja inzulina - priporoča, da ogljikovih hidratov nikoli ne jemo skupaj z maščobami. Zakaj? Ko jemo ogljikove hidrate, se začne izločati inzulin, ki deluje tudi kot hormon shranjevalec. Če bomo ob tem zaužili še maščobe, je velika verjetnost, da jih bo inzulin na hitro pospravil v maščobne celice.


Montignac sicer ne zagovarja štetja kalorij, torej bi načeloma po Montignacovi metodi lahko jedli poljubne količine, a žal ni čisto tako. Montignac namreč predvideva, da ob prehrani po njegovi metodi enostavno ne bomo imeli več potrebe po tem, da jemo več, kot potrebujemo. Drži, ko se človek začne prehranjevati tako, da slabe ogljikove hidrate zamenja z dobrimi, se marsikaj v življenju spremeni. Kar naenkrat ni več tiste tipične meglenosti duha (ki se ponavadi pojavlja po kosilu), zazdi se nam, da smo polni energije... A pozor: če smo nagnjeni k prenajedanju, nas Montignacova metoda ne bo odrešila odvečnih kilogramov. Če Montignac trdi, da je čokolada z vsaj 60% kakavovih delov dobra za vas, to ne pomeni, da jo lahko na dan pojeste 200 gramov. Zavedajte se, da imajo tudi piščančja prsa (zelo malo maščob), otrobi (nič ogljikovih hidratov z visokim GI ter veliko vlaknin) in laneno olje (maščobe z veliko omega 3) svojo energijsko vrednost. Tudi če boste pojedli preveč "dobrih" živil, se lahko zredite. Montignac samo predvideva, da potrebe po presežku hrane ne boste imeli. Če jeste zaradi čustvene praznine, zaradi družbe ali kar tako, potem Montignacova metoda ne bo mogla zaustaviti naraščanja trebušnih in ritnih maščobnih volančkov.


Več o tem na: http://www.cenim.se/185-1-a.html

In nakoncu še recept no.1 v seriji mnogih, ki jih bova z ljubico seveda tudi sama preizkusila.



PURANOVI ZVITKI S SKUTNIM NADEVOM

Sestavine:
4 puranovi zrezki po 150 g
sol
bel poper
1 šopek peteršilja
1 drobna čebula
200 g skute
30 g topljenega masla
200 ml osnove
2 žlici goste smetane
1 žlica masla
3 žlice sezamovih semen

Priprava:
Puranove zrezke potolčemo ter jih osolimo in popopramo. Operemo peteršilj, ga do suhega otresemo, mu potrgamo listke ter jih sesekljamo. Olupimo čebulo, jo drobno sesekljamo in zmešamo s peteršiljem. Peteršiljevo mešanico zmešamo s skuto ter namažemo na zrezke. Zrezke zvijemo in jih spnemo z zobotrebci.
Segrejemo topljeno maslo ter pčemo na njem meso z veh strani 10 min. Maščobi dodamo osnovo, prevremo ter vmešamo gosto smetano. Puranove zvitke ponudimo s sezamom, popraženim na maslu.
Priloge: različne vrste dušene zelenjave, kot so kitajsko zelje, ohrovt, stročji fižol, pečeni rjavi šampinjoni in široki rezanci.


Comments

Popular posts from this blog

Flash ROM Samsung I7500 Galaxy for dummies

Certificate conversions etc...

Copy array from round buffer with memcopy()